Stekt rödspättafilé med vårens primörer och romsås...
Etiketter:
Egentillverkning /
Fisk /
Fläsk /
Frukt /
Grönsaker
Bussen till det lokala torget och den lokala fiskhandlaren som oftast har bra fisk inne hade såklart bra fisk inne även den här dagen. 2st hela rödspättor blev det som skulle gå en vass kniv till mötes. Jag har aldrig filéat en plattfisk tidigare så några instruktionsfilmer på nätet skulle att komma bli en värdefull läxa.
Filéa fisk
Väl hemkommen med alla ingredienser till en blivande vår och sommartallrik så var det bara att sparka av sig galoscherna och sätta igång. Fisken skulle filéas, primörer och lite andra grönsaker skulle få en omgång skalning och beskäring samt att såsen skulle blandas, här skulle det bli åka av.
Spättan tittade lite skevt på mig så som plattfiskar oftast gör med sina felmonterade ögon och plutande mun. Svärdet, dvs kniven var brynt och första snittet bredvid ryggraden gjordes så att jag kunde komma åt att stycka ut den första filébiten. Det var faktiskt inte så svårt som jag hade trott att få ut några finfina filéer från en plattfisk även om jag nu har lärt mig att man behöver ganska stora fiskar för att filéerna skall bli i lagom portioner.
Fisken fick lite salt och vitpeppar sedan vändes de på ett för ovanlighetens skull barmhärtigt sätt i lite vetemjöl så att stekytan skulle bli lite mer åt det trevliga hållet.
Grönsakerna som skulle bygga basen på tallriken tvättades, skalades och trancherades i mindre bitar.
Det var primörer av morötter, haricoverts, cocktailtomater och fänkål som utgjorde den så kallade grunden. Morötterna, tomaterna och fänkålen lades i en stekpanna innehållande smör och fick bryna en stund. Toppade det hela med salt och lite honung så att alla smaker verkligen skulle komma fram som de bör. Haricoverts slängdes i en gryta med kokande och saltat vatten någon minut eller tre innan de togs upp och sköljdes i riktigt kallt vatten så att krispigheten skulle vara.
Såsen som var en kall sås baserad på turkisk yoghurt blandades med röd rom, finhackad rödlök, dill, salt, peppar och lite socker för att få upp sötman något. Jag är en sucker för kalla enkla såser och framför allt till den sommartallrik som denna.
För att ge kalaset en prick över i'et så knaperstektes galet fint rökt sidfläsk som skurits i mindre bitar och som tillsammans med hackat äpple skulle få utgöra toppen på hela tallriksmodellen.
Då sidfläsket var stekt, primörer kokta och stekta och såsen gjord så var det bara att steka fisken precis innan servering. Fettet som blev kvar efter fläsksteket fick utgöra grunden till fisksteket för att ge en god smak.
Och så här gick det då till...
Vilken perfekt middag det blev i lugnets egna vrå. Perfekta smaker blandade med lättheten och det glimrande vädret ger denna rätt 9 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
4 Kommentar(er)
Oj oj oj! Sicken sjukt najs Video! Samma elegance som vid matlagningen. Nu ere KRIG ! ;)
@Andy; haha -Bring it on! (Tack för kommentaren :))
Körde din kalla sås till ugnstekt hel makrill. Sjuuukt gott! :)
@Josefina; kan jag tänka mig, sås är himla god :-)
Skicka en kommentar