/*alt='' class='fade' */

Kvällsmacka...

Som vanligt använder jag andra matbloggar som inspiration och denna kväll föll inspirationen på Andy "the meat master him self" borta på En Herrans Mat. Det rustikt, det är smakrikt och det är framförallt mycket kött.
Det verkar som att både Andy och jag själv delar passionen för kött men också att vårt favoritkött är en välhängd ryggbiff om du ursäktar uttrycket.
Det är fredag eftermiddag och folket kring mig på jobbet börjar skruva på sig i stolarna, bete sig lite udda i form och fnitter och konstiga läten. Det är så det skall vara på en fredag så det är bara att köra på.
Det var ett tag sedan jag var i stora saluhallen då det är renovering och min favorit Albert Andersson inte kommer finnas på plats på närmare ett år men idag tog jag steget och traskade dit. Det var inte många diskar som fanns kvar där inte och inte har man erbjudit något tillfälligt ställe att vara på som man gjorde när man renoverade första halvan av den stora hallen vilket jag kan tycka är vansinnigt. Det är ju lite som att försätta företag i konkurs.
Den korpulente herren framför mig i kön till vad som verkar den enda köttdisken kvar, S.O. Larsson verkade inte riktigt kunna bestämma sig och stod på tå för att nå upp över de 140 cm glas som var framför honom. Jag skall ha, Hmmm, alltså jag vill ha, eller alltså..Ähh jag vet inte, var ungefär det han fick ur sig. Hur skulle det sitta med bit Entrecote frågade den unga ynglingen bakom disken? -Nja det är kanske bra men är det inte väl fett? Då skall du ha ryggbiff menade ynglingen. - Är det inte väldigt dyrt? Ynglingen såg uppenbart irriterad ut och kön växte.

Kött
 Nummer 90 ropades upp med en stadig röst som kunde få vilken "ködrömmare" som helst att rycka till. Nummer 90 var jag och jag beställde direkt 2 kg av deras ekologiska högrev som jag tänkte göra burgare och chiligryta på, beställde även 2 rejäla skivor ryggbiff till kvällens macka, också dessa ekologiska och kravmärkta. Bacon är givet på en kvällsmacka som den som skulle tillverkas men min inre tvist om vad som är bra bacon har börjat ta över mitt liv något. Skall jag köpa Scans bacon med rökarom eller den danska där djurhållningen inte har samma reglering som i Sverige?
Rökt sidfläsk var det någon föreslog så det fick bli nästa beställning av herren med bred skånska. Sidfläsket som inte var ekologiskt och kravmärkt, var i alla fall närproducerat och jag fick det uppskuret i riktigt tunna skivor. De som jobbade i köttdisken var hela tiden noga med att hela tiden visa upp köttet för kunden innan de skar upp det samt efteråt, detta är en gest jag uppskattade väldigt.

På vägen hem kom jag och tänka på en tidningsartikel om Gourmetkorv som är ett "hål i väggen" vid grönsakstorget som gör sin egen korv och serverar i bröd, med potatissallad eller med surkål. Detta måste ju provas så jag svängde förbi med lätt flyktiga ben och beställde en tysk special vilket var en Thyringer med tysk potatissallad och surkål. Detta är helt klart en klockren lunch även om det var middagstid för många och de tar inte mer än 59 fjuttiga kronor för det. Gott som tusan även om jag saknade någon slags rustik känsla i lokalen. När jag ätit upp insåg jag att man kunde köpa med sig korv hem vilket fick smaklökar att vobbla och jubel. Beställde 3 st Beirwurst med smak av svartpeppar och vitlök samt 3 st argentinska Chorizos med smak av oregano. Det där är bra skit vill jag påstå.

Väl hemma var det bara att sätta igång att göra årets macka. Den skulle bestå av karamelliserad rödlök, stekt sidfläsk, argentinsk oreganokorv, marinerad ryggbiff, rostad tomat, ost och diverse färska grönsaker samt en klick dressing. Håll i hatten!

Eftersom inspirationen kom från En herrans mat gjorde jag också en vad Andy kallar eftermarinad som skulle hällas över köttet medan det vilade efter stekningen. Denna bestod enkelt av..

Recept, marinad.
Olivolja
Kikkoman soja
Vitlök
Honung
Färskmalen svartpeppar
Färsk chili

Att sätt mått på denna är ungefär lika enkelt som att mäta något utan måttband så här smakar man sig fram, tänk också på att chilin tar mer smak ju längre marinaden står.

Snart karamelliserad rödlök.
En rödlök skivades relativt tunt och hamnade i en panna med en klick smör på låg värme. När denna mjuknat och de trasiga P3-tonerna i mitt huvud hade slutat sjunga så ströddes några nypor muscovadosocker över löken och rördes om. När färgen var mörk och löken var riktigt mjuk kunde jag med gott samvete tycka att den var klar och den ställdes åt sidan.

Den argentinska Chorizon som skulle vara en del av detta monster till macka lades i en panna och stektes färgglad också den på låg värme. Då den var genomstekt slantades den och lades åt sidan.

Stekt sidfläsk
Sidfläsket stektes på samma sätt som bacon, på medeltemperatur och till flottet börjar släppa och knaprigheten sätter in. Eftersom att sidfläsk inte är så sött som bacon är skvätte jag lite honung över  medan jag stekte den. Smaken var god men den där knaprigheten som uppstår i en symbios mellan bacon och hetta saknades lite dock.

Tomaten som i detta fall var en bifftomat hade skivats grovt och lagts i en ugnsfast form. Några droppar olivolja och lite salt toppade innan dessa hamnade i ugnen på 200 grader en stund till de blivit mjuka.

Ryggbiffen hade antagit rumstemperatur, salt och peppar tillsattes och stekpannan var rykande het i denna stund när en klick smör tillsattes. Smörets stilla sång i form av "fräs" tystnade och pannan var redo att ta emot köttet. Eftersom att jag skulle eftergrädda mackan i ugnen så fick köttet inte mer än en yta på hög värme och den var "rare" på insidan, precis så jag vill ha mitt kött. Snabbt av med köttet och en del av marinaden hälldes över innan jag packade in allt i folie så köttet fick vila 5-10 minuter och ta till sig smakerna.
Tick tack...
Foliepaketet öppnades, ett djupt andetag togs direkt i ångan från köttet och aromerna insöps på bästa sätt. Jag skar köttet i fina tunna skivor och hällde på resten av marinaden innan jag smakade av..Fy faan, rent ut sagt vad gott!! Detta kommer göras fler gånger.

Fettet från fläsksteket som var kvar i pannan hettades upp igen och lite krossad vitlök tillsattes. Detta fick stå på värme några minuter till vitlöken satt ett bra avtryck i fettet. Vitlöken togs bort och fettet hälldes över brödet och fick agera bottensmaksättare.

Det var dags för det stora steget och bygga upp en macka som skulle kunna få vilken subwaybutik att stänga för gott. Jo det låter skrytsamt men hur många subway's har ryggbiff och närproducerad oreganokorv på sina mackor?
Brödet med baconfett låg och väntade på bättre tider när lite honung ringlades över. Resten lades på i följande ordning...

Snart fulländad macka.
Karamelliserad lök, grillad tomat, Chorizo, Sidfläsk, ryggbiff, lagrad prästost.

Ugnen fortfarande på 200 grader och mackorna ställdes in och fick gratinera en stund till osten smällt och allt var lite ljummet. Toppade den med en dressing gjord på...


Recept, kall och enkel dressing.
1-2 dl turkisk yoghurt
Lite honung
Lite salt

Eftersom att det var så mycket smaker i övrigt på mackan ville jag inte ställa till det genom att göra en dressing med massa smaker. Denna dressing passar till väldigt mycket och sötman i den lyfter många andra smaker.

Lite solrosskott och rå rödlök fick agera topping på mackan och lite färska grönsaker serverades till bredvid.

Så jäkla gott, så mycket fin matkoma och så mycket glädje av alla smaker som dansade rumba på smaklökarna..Fredagsmys utan "svenne-tacos" är det bästa jag vet.
Den här mackan ger jag på en egen "mack-skala" 9 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga och jag rekommenderar alla som gillar mat att ge den, den kvalitet den förtjänar. Allt blir så mycket bättre med bra råvaror.
Fridens!

6 Kommentar(er)

Andy 5 februari 2012 kl. 02:13

Otroligt nice macka! Kul att du provade "eftermarinad" och tyckte det var gott! Som du säger, få saker som slår en sån här smörgås! Alltid en fröjd att läsa din blogg. Keep up the good work!
Ses o hörs!

Lotta - Två små kök 5 februari 2012 kl. 03:03

Vilken jäkla macka! Jag håller på och laddar för en rejäl steak sandwich som jag vill treata Mannen med och som har varit i tankarna länge. Nu ska det bli av med efter den här dosen inspiration. Tack...

Bladh 5 februari 2012 kl. 03:42

Tack för era kommentarer och kul att ni läser :)

Tommi 12 februari 2012 kl. 02:07

Matporr!
Gjorde många steaksandwich tidigare men nu har jag kommit av mig där.
Uppryck och nya mackor efter den här fina inspirationen

Bladh 12 februari 2012 kl. 05:18

@Tommi; Kul att kunna inspirera :)

Mikael H 12 februari 2012 kl. 14:26

Det här lät ju underbart gott, får nog pussla om lite i 4-veckomatsedeln och göra plats för en macka! Och sen gillar jag också Gourmet Korv, given lunch om jag är nere på stan och Gud vill och vädret tillåter!