/*alt='' class='fade' */

Broccolisoppa...

Kollegan på jobbet nämnde på lunchen att ha minsann hade gjort broccolisoppa hemma och att det blev så jäkla gott. En kan jag inte vara sämre så det var väl egentligen bara att skrida till verket.

Knäppte jackan högt då kylan var påträngande och bitande när jag vandrade ut från kontorsbyggnaden. Kisade mot solen som redan var på väg ned även om dagarna faktisk upplevs som längre nu vilket är väldans skönt.
Jag hade läst igenom lite olika recept för broccolisoppa och det är ganska tydligt att en kan göra denna lite hur som haver vilket tilltalar mig. Något som var gemensamt för alla recept var att man skulle använda någon form av fond eller buljong samt att de var av kemiskt ursprung. Jag har svårt att förstå varför så få människor inte kokar sin egen fond, det är ju barnsligt enkelt och ger fan så mycket mer glädje och smak till maten.
Oturligt nog för mig så hade jag ingen färdigkokt grönsaksbuljong i frysen så en sådan skulle få koka ihop innan jag kunde dra igång med själva soppan vilket resulterade i en sen middag. I vanliga fall brukar jag har några påsar med grönsaksbuljong liggandes i frysen för just sådana här tillfällen.

När jag kom ut från affären med buljong och soppingredienser hade solen gått ned helt, det var svart, kallt och gatlyktor, spårvagnar och bilar var det som tillförde ljus. I skenet av en Audi tog jag stela men bestämda steg mot 2ans spårvagn som skulle få ta mig nästan hela vägen hem till mitt varma kök och mina puttrande grytor.
Jag lyckades med konststycket att hamna på samma vagn som vad det verkade vara hela klass 8 från fjortisskolan. Parfymerna, tjattret, de roliga minerna och de skeva uppsynerna som utstrålas från dessa fantastiskt roliga varelser blev en trött eftermiddag som denna på tom mage bara för mycket. Jag ville skrika rakt ut, kasta av dem, bunta ihop dem med tejp och... Så stoppade jag in de välformade lurarna i öronen, startade Quiet Fire av Melody Gardot, slöt ögonen och njöt en stund.
- Nästa, Drottningtorget.. Vaknade med ett ryck och såg att en fjortis med orange hudton, blek hals och stort målade läppar stirrandes på mig som om hon aldrig sett en snubbe med skägg, fiskarmössa och luva tidigare, jag glodde irriterat tillbaka, hon suckade och himlade med ögonen innan hon gick av..O ja ba!..[parfymsprut]

Dörren till min port kärvade något när jag skulle öppna den och jag halkade mest omkring på trappen likt papphammar innan jag väl hade kommit in i lägenheten.
På bänken låg nu det som skulle bli kvällens middag, morgondagens lunch och lite käk till småttingarna som håller till här på dagarna.
För att det inte skulle bli för sent , drog jag genast igång buljongen.

Buljongkok
Recept, grönsaksbuljong, ca 2-3 liter
200 g morötter, grovt hackade
100 g rotselleri, grovt hackad
1 gul lök, grovt hackad

1 stor purjolök, grovt hackad
1 burk hela ekologiska tomater
1 tsk vitpepparkorn
1-2 msk salt
2-3 lagerblad
5 kryddpepparkorn
2-3 krm muskot
4 liter vatten


Den gula löken stod först på kö och fick ligga och fräsa lite lugnt i smör på medeltemperatur till denna var mjuk, aromatisk och glansig. Resten av grönsakerna förutom tomaterna tillsattes och allt fick fräsa på några minuter innan vattnet tillsattes. Temperaturen sattes till max och allt fick koka upp.
Ytan skummades av och kryddorna samt tomaten tillsattes och detta fick nu stå och småkoka i nästan 2 timmar innan det silades och kunde användas som buljong till en fabulös och gedigen broccolisoppa.

Recept Broccolisoppa, ca 6 personer som jag gjorde den.
1,2 kilo färsk broccoli
1 gul lök
2 singel vitlökar (eller 2-3 klyftor)
Grönsaksbuljong
2-3 dl vispgrädde
Salt
Färskmalen svartpeppar
1 färsk chili
2 pkt bacon
Tryffelolja

Broccolisoppa
Broccolin skars fria från sina små "buketter" och kvar fanns stammen som jag skivade grovt.
Löken hackades och lades i soppgrytan för fräsning i smör. Som vanligt när löken blivit mjuk och aromatisk kunde tillredningen fortgå.
Broccolistammarna tillsattes och fick fräsa med några minuter. Dessa är mycket mer fasta och hårda än buketterna på broccolin så de fick gå lite längre för att bli mjuka. Buketterna tillsattes nu även de tillsammans med chilin. Jag tog endast halva chilin eftersom denna legat och mognat i kylen någon vecka och var jäkligt stark. Det är att rekommendera att alltid smaka på chilin innan man tillsätter den så man slipper en chock.
Allt detta fick nu fräsa ihop så att allt mjuknade något innan jag tillsatte buljongen och det hela fick stå och sjuda i ca 20 minuter innan jag ansåg att alla smaker hade utvunnits till max.

Stavmixern pluggades in och gick bärsärk i grytan till hela soppan var slät och len. Den blev lite stabbig och tjock så jag tillsatte lite vatten så en skulle slippa äta den med gaffel och kniv.
Grädden tillsattes och det fick stå och puttra några minuter innan jag smakade av det hela med salt och peppar.

Bacon hade knaperstekts medan soppan gnolade på sin sista melodi så nu var det bara servering kvar.
Några droppar tryffelolja på ytan ger den där sista touchen, var dock försiktig då den lätt tar över. Jag hade nog 5-6 droppar för en hel portion. Bacon ströddes över ytan och några grova brödbitar fick agera utfyllare.
Det här är en riktigt enkelt rätt, mycket smakrik och jäkligt nyttig. Om man bortser från buljongkoket slänger man ihop denna soppa på 30-40 minuter vilket är en lagom tid för en som är livrädd för att lägga för mycket tid i köket på en vardag.
Jag ger denna soppa 7 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.

8 Kommentar(er)

kajomida 6 februari 2012 kl. 08:05

Broccolisoppa är otroligt gott! Föredrar personligen när inte all broccoli pureras. Vill gärna ha små små små broccolibuketter med lite tuggmotstånd i. Och du kan säkerligen på samma sätt göra en underbar blomkålssoppa (muskot som krydda passar utmärkt).

Fin blogg du har för övrigt, härliga texter och recept! Kikar gärna in - hittade dej genom "kryddburken" och följer dej nu över "två små kök" (hennes bloggfavoriter är liksom mina också...).

Bladh 6 februari 2012 kl. 08:09

@Kajomida; ja man kan absolut lämna några bitar för lite mer tuggmotstånd, hade nog tänkt det men det gick lite fort mot slutet :-)
Kul att du följer och tack för dina kommentarer. /Henrik

Lotta i Två små kök 6 februari 2012 kl. 08:13

Soppa har jag tänkt göra i någon form i veckan, varför inte med broccoli? Din låter jättegod med egen grönsaksbuljong, len av grädde och knaprigt salt från bacon. Bara ett problem, kinkiga Mannen som gnäller över broccolins effekt på tarmarna. Fnys... Kanske helt enkelt struntar i sådana argument och gör broccolisoppa ändå :-)

Jag har aldrig i min dag gjort egen buljong eller fond men för att inte framstå som helt förlorad ska jag göra ett försök och testa din grönsaksbuljong till att börja med. Då har jag några frågor.. Hur förvarar du buljongen och hur mycket? En del fryser tärningar i isbitsbehållaren...

Blir buljongen koncentrerad så att den ska spädas med vatten och i så fall - vilka proportioner gäller? Eller fryser du in flera dl separat så att om en soppa tarvar 3 dl buljong så är det den mängden du tar av din egen grönsaksbuljong? På mängden 2-3 liter så låter det ju som att det inte är koncentrerad buljong det handlar om men hellre fråga först.

Hoppas du är med på vad jag menar med mina röriga frågor... Annars kan jag ju inte testa!

Bladh 7 februari 2012 kl. 00:22

@Lotta;
Hej, kul att du vill testa på soppan, den blir riktigt god. Visst kan en bli lite bubblig i magen men det är det värt :)

Buljongen blir inte koncentrerad utan jag använde allt ihop till min soppa. Om man skall göra den koncentrerad behöver du nog koka den 4-5 timmar till skulle jag gissa så att det bara finns en sirapsliknande massa kvar. Jag har inte testat detta på grönsaksbuljong utan endast på kalvfond.

Jag brukar ha grönsaksbuljong i frysen i 1-liters påsar. Man kan ju även se till att ha 0.5 liter i en påse samt se till att den är platt när man fryser den så kan en bryta av så mycket som en behöver.

Hoppas du fått svaren sökte.
//Henrik

Lotta 7 februari 2012 kl. 08:31

Tack, räcker fint! Återstår bara att praktisera...

Fröken Dill 7 februari 2012 kl. 22:06

Jag gillar också broccolisoppa och brukar laga den ungefär som du, med lök, grädde och lite andra goda smaksättare. Hemkokt buljong kan det absolut bli, men då ofta kycklingdito.(Har ännu inte provat tryffelolja, men det låter toppen.)

Ett problem när det gäller den här rätten är bara att jag inte kan glömma Gordon Ramsays utskällning av en stackars restaurangägare i ett av de där TV-programmen när han hjälper krogar som går dåligt. "Broccolisoppa ska innehålla salt, vatten och broccoli - PUNKT" "Inte massa tjafs som grädde, buljong, grönsaker och annat..." och visst var Gordons soppa snyggare och grönare, men jag undrar i mitt stilla sinne... var den verkligen god? och vad för slags superbroccoli var det i så fall han använde? Mysteriet kvarstår...

Karlskronamamman 8 februari 2012 kl. 07:28

Mums!! Synd bara att i detta huset ska det gå snabbt. Att laga mat mer än 10 minuter är oftast inte accepterat av minstingen som gärna leker chimpans och klättrar längs benen på mig :)

Bladh 8 februari 2012 kl. 08:13

@Karlskronamamman; om du har bujongen går det faktiskt ganska snabbt. Tror dessutom att den är frysvänlig :-)