/*alt='' class='fade' */

Kycklingfond...

Inte helt planerat passade jag på att koka en god fond av kycklingskroven som blev över från kycklinggrytan med rötter från Afrika. Vi hade just ätit middag och jag hade tagit hand om disken när jag kom på att det kanske var dags att koka till den där fonden. Att det tar några timmar att koka ned en relativt koncentrerad fond hade jag helt omedvetet förbisett men vad gör väl det när det doftar lite av magi i hela lägenheten under tiden.
Att skapa sig denna arombomd är sjukt enkelt och den sköter sig självt nästan hela tiden så där finns inga ursäkter att inte göra sina egna fonder istället för att använda kemiska buljongtärningar etc.
Den här fonden kommer bli en perfekt smaksättare till en kycklingsoppa för någon av de kommande soppfredagarna.


Recept, kycklingfond. ca 0,5 liter koncentrerad
2 st kycklingskrov från ekologiskt producerade kycklingar
En bit rotselleri (ca 4x4cm)
En bit purjolök (15 till 20 cm)
1 morot
1 tsk torkad timjan
2-3 lagerblad
10-15 vitpepparkorn

Skroven som var näst intill fria från kött lades tillsammans med skinnet i en stor gryta. Grönsakerna hackades i baktakt med jazzmusiken som pågick i bakgrunden från den gamla 2 kanals-stereon i vardagsrummet. Melody Gardot satte sina tonsäkra röstlägen och ljudet fortplantade sig genom hemmets vrån vidare till köket och gav inspiration till matlagningen som ett slags "mat-musikens" positiva moment 22.
Grönsakerna hamnade även de i grytan så klart och sedan täcktes allt med vatten och sattes för uppkok på den vid det här laget extremt välbekanta spisen.

Den blivande fonden hade kokat upp ordentligt och det tjocka skum som låg på ytan togs bort med hjälp av en sked. Kryddorna som låg portionerade på bänken likt avbytare till någon dålig fotbollsmatch mellan två ännu sämre lag vältes nu ned i grytan medan den skrivande hemmakocken gurglade fram ett halvkvävt och skrockande skratt.

Värmen sattes till den ständigt återkommande medeltemperaturen och det hela fick nu sjuda 30-45 minuter i godan ro medan fondtillverkaren tog sig ett glas mustigt Roodeberg i soffan.

Köksklockan skrek rakt ut och de gångna 45 minutrarna hade snabbt sprungit ifrån mig. Hostade vinet ur halsen och valsade ut i köket för att sila av den blivande och väldoftande fonden.
Diskade ur grytan något, hällde tillbaka vätskan och återförenade den med spisen för att återigen koka upp och sedan låta sjuda på en något högre temperatur än medeltemperaturen.
Det skall enligt någon vis man vara 1/3 del av vätskan kvar när fonden kan anses som klar. Jag körde så att det var ungefär 1/4 del kvar och ställde sedan denna på kylning på uteplatsen.

Dagen efter hade en rejäl hinna med fett bildats i grytan som plockades bort och formades till en tvål och lades på handfatet. Kvar fanns en geléartad och koncentrerad kycklingfond som var  redo att användas i grytor eller soppor. Det känns sjukt mycket bättre att använda en sådan istället för fond på flaska eller buljongtärningar dels för att man vet vad den innehåller och dels för att smaken blir väldigt mycket bättre.

Jag rekommenderar alla som har lite intresse för mattillredning och inte vill utsätta sig själv, sin familj och vänner för mer än nödvändigt mycket e-ämnen och att göra sin egen fond. Som jag nämnde i början så sköter den sig själv och det är väldigt lite arbete för att få fram denna råvara.

Lämna gärna en kommentar nedan.