En jäkla tur att jag inte är reklammakare med de orden. Vilken tv hade inte gått sönder i ett sockersött skri då denna reklamfilm hade startat?
Hur som helst så kan jag inte annat än att lovorda denna fabulösa och fantastiskt enkla och lättillredda rätt. Man undrar hur den kom till? Var det ett misstag som många andra rätter och drycker. Var den ett lyckat experiment, eller kan det haft något att göra med att man tog vad som fanns hemma den dagen och sedan har den finslipats under årens gång? Många frågor och inga svar....
Recept, gubbröra som jag gör den
6 st hårdkokta ekologiska ägg
6-8 anjovisbitar och lite sky
1 röd lök
1 stor knippa färsk dill
1 knippa gräslök
2 dl riktig creme fraiche
1 msk orökt kaviar
Salt
Färskmalen svartpeppar
Äggen sattes på kokning och ungefär ett kryddmått bakpulver tillsattes för att göra skalningen enklare. Tydligen sker det någon PH-förändring på skalen med bakpulver som gör att de lossnar mycket enkelt.
Gör så här:
1. Koka äggen så länge som du vill med bakpulver i vattnet
2. Häll av allt vatten så fort de är klara och ruska runt dem i grytan lite lätt så att skalen knäcks.
3. Häll på kallt vatten och låt dem stå någon minut innan du skalar.
Äggen hackades ned till små bitar precis som löken. Löken bryntes långsamt i smör till de var "glasiga" men utan att ta färg. Ägg, finhackad anjovis, finhackad dill, finhackad gräslök, kaviar och creme fraiche tillsattes och fick sjuda upp och gotta till sig i pannan. Smakade av med salt och färskmalen svartpeppar innan jag var helt nöjd.
Serverade detta kvällssnacks med en kall IPA av Nils Oscar. Livsnjuteri på hög nivå enligt mig och säkert många andra också.
Jag ger den här enkla rätt 9 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga med motiveringen..Enkelt, sjuhelvetes gott och klassiskt... och framförallt sjuhelvetes gott!
3 Kommentar(er)
Det är världsklass! Rätt o slätt. Tackar även för äggkokartipset!
Gott, måste testas, har nog aldrig lagat matt med ansjovis tror jag...
Kul att läsa din blogg!
@Mikael.
Testa, det är lätt värt allt besvär i världen.
Tack för att du läser.
Skicka en kommentar